Geplande activiteiten

2020-02-18 (dinsdag); Leven en werken van de Amersfoortse musicus Joannus Tollius (1550-1628).

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Simon Groot
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

In de lezing van Simon  Groot over de musicus Joannes Tollius komt Tollius' jeugd in Amersfoort aan bod, zijn werkzame leven in Italië en Denemarken, zijn laatste levensjaren als hypotheekverstrekker van Amersfoorts onroerend goed en de verdeling van zijn erfenis. Simon Groot zal uitgebreid ingaan op de muzikale nalatenschap van Tollius. De bijzondere bundel met 'motetten over de waardigheid en zeden van priesters', zijn madrigalen voor het Amsterdams muziekcollege en de motetten die hij opdroeg aan de uitmuntende Amersfoortse musici worden vergeleken met de werken van tijdgenoten en deels beluisterd.

 

Dr. Simon Groot (1958) is musicus en musicoloog. Hij legt zich in beide disciplines toe op Nederlandse muziek van de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Hij is artistiek leider van het Hemony Ensemble en werkt als conservator van de muziekhistorische collecties van de Universiteit van Amsterdam en als docent muziekwetenschap (Nederlandse muziekcultuur) aan de Universiteit Utrecht.

 

2020-03-03 (dinsdag); Josef Kotälla, de beul van Amersfoort

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Richard Hoving
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

De ss’er Josef Kotalla was de beul van Kamp Amersfoort. Een slechtere Duitser liep er in de Tweede Wereldoorlog bijna niet rond in Nederland. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld. Zijn straf werd omgezet in levenslang. Tot aan zijn dood in 1979 zat Kotalla gevangen in de koepelgevangenis in Breda. Hij behoorde tot de Drie van Breda, de laatste drie Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap.
Vorig najaar verscheen een biografie van Kotalla van de hand van Richard Hoving. In deze studie, waarop Hoving promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt voor het eerst een volledig beeld geschetst van de beruchte Duitse oorlogsmisdadiger.

Tijdens een lezing op dinsdagavond 3 maart vertelt Hoving uitgebreid over het leven van Kotalla. Hij licht toe hoe de Duitser in korte tijd kon uitgroeien tot de beul van Amersfoort. Zijn berechting en gevangenschap in Breda zijn eveneens onderwerp van de avond. Tot slot geeft Hoving een inkijkje in het verloop van zijn onderzoek en gaat hij in op de reacties op zijn boek.

 

Richard Hoving (1971) is historicus en journalist. ‘De beul van Amersfoort. Biografie van Josef Kotalla (1908-1979)’ is zijn tweede boek. Eerder schreef hij ‘Het ‘foute’ kamp. De geschiedenis van het Amersfoortse interneringskamp Laan 1914 (1945-1946)’.

2020-03-17 (dinsdag); Algemene Ledenvergadering OVF

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  Alleen voor OVF-leden

 

Nadere informatie volgt

2020-03-21 (zaterdag); Mini-excursie naar Bergkwartier en de Frisia woningen

 

Mini-excursie naar Bergkwartier en de Frisia-woningen naar aanleiding van de OVF-lezing van 21 januari 2020. Nadere mededelingen volgen.

2020-05-08 (vrijdag); Bevrijdingsintocht

 

OVF organiseert Bevrijdingsintocht op 8 mei 2020
Amersfoort is bevrijd op 7 en 8 mei 1945. Terwijl op 5 mei in Wageningen de capitulatie van de Duitsers werd getekend, kwamen in Amersfoort twee Amersfoorters door Duitse kogels om het leven. Vele tienduizenden Duitsers hadden zich teruggetrokken achter de Grebbelinie bij Amersfoort. Dat Amersfoort pas op 7 mei door de Engelsen (uit zuidelijke richting) en op 8 mei door de Canadezen (vanaf het oosten) werd bevrijd, is niet bij iedere Amersfoorter bekend. De OVF heeft het initiatief genomen om dat ter gelegenheid van 75 Jaar Bevrijding te herdenken door een feestelijke Bevrijdingsintocht op vrijdag 8 mei 2020. De OVF werkt samen met Keep them Rolling (militaire voertuigen), Show- en Marchingband Juliana, het Cavaleriemuseum en het Veteranencomité. Naast subsidie van de gemeente Amersfoort zal ook een beroep worden gedaan op donaties van OVF-leden en sponsors.


De OVF-werkgroep Bevrijdingsintocht 2020 kan nog versterking gebruiken: aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.nr. 06-22783912.