Geplande activiteiten

2019-10-15 (dinsdag); Titia Bergsma en de vrouw in Japan (Maand van de geschiedenis)

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Josine Pouwels
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

Titia Bergsma, vrouw van Jan de Cock Blomhoff. 

Oktober is de maand van de geschiedenis. Het Thema van de maand van de Geschiedenis is in 2019 :Zij/Hij


De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Josine Pouwels wil op 15 oktober onder andere inzoomen op Titia Bergsma, de echtgenote van een machtige man die in Amersfoort op landgoed Birkhoven stichtte, dochter van een lid van wat tegenwoordig de Hoge raad genoemd zou worden.

Het Parool schrijft in 2015 nog over Titia Bergsma: “Titia Bergsma (echtgenote van Jan de Cock Blomhoff) vertrok in 1816 op een Amsterdams schip naar Japan. Ze was de eerste westerse vrouw in eeuwen die voet op Japans grondgebied zette. Haar beeltenis is nu op zo'n vier miljoen Japanse voorwerpen te vinden. “ Wie was Titia Bergsma? In welke tijden omgeving leefde zij?

De lezing wordt gegeven door Josine Pouwels. Drs. Josine Pouwels is geboren in Tubbergen. Tegenwoordig woont zij afwisselend in Amersfoort en Ootmarsum. Zij studeerde Nederlands en Geschiedenis in Groningen en Utrecht.

Naast schrijven is geschiedenis haar grote liefde en geeft zij cursussen en lezingen over diverse historische en kunsthistorische onderwerpen, bv. Over de oude Republiek, De Hohenzollerns, De Italiaanse Renaissance, De Gouden Eeuw. Daarnaast schreef zij artikelen, o.a. voor ‘KRONIEK’ het tijdschrift voor historisch Amersfoort. Haar passie voor geschiedenis leidde tot het schrijven van historisch geïnspireerde romans.

In 2018 verscheen haar derde boek: ITCHYCOOPARK.

 

Max. 70 bezoekers i.v.m expositie

2019-10-29 (dinsdag); Lezing over de ontstaansgeschiedenis Vathorst

 

Op dinsdag 29 oktober wordt in het i-Centrum Vathorst een lezing georganiseerd over de ontstaansgeschiedenis van Vathorst. De avond wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF), in het kader van het Vathorstjaar van de OVF, waarin verschillende aspecten van Vathorst aan de orde komen of zijn gekomen.
In de jaren zeventig is Hoogland (inclusief Hooglanderveen) geannexeerd door de gemeente Amersfoort, die toen zo’n 80.000 inwoners telde. Het grondgebied van de stad Amersfoort werd op die manier flink uitgebreid.

Uitbreidingswijken
Het ontwikkelen van grotere uitbreidingswijken boven het Valleikanaal was het gevolg. In die eerste jaren was de gemeente nog zelf verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp voor deze nieuwe wijken. Vanaf de
jaren tachtig, ten tijde van Wethouder Asselbergs, kwam daar verandering in. Het Zielhorst-Etalageproject en de Vlinderbuurt, gevolgd door de wijk Kattenbroek, zouden op nationaal niveau een nieuwe manier van
ontwerpen inluiden. Externe stedenbouwkundige bureaus werden daarvoor ingeschakeld. Het ontwerp vond vanaf toen niet meer plaats op basis van de beschikbare m², maar op basis van metaforen en inspirerende beelden van elders.

Sprekers
In 2002 werd de eerste woning in Vathorst opgeleverd. Vanzelfsprekend ging daar een hele periode van voorbereiding aan vooraf. Tijdens de lezing wordt stilgestaan bij die ontwikkeling van het huidige Vathorst en de weg daar naartoe. Sprekers zijn Jelle Hekman (voormalig wethouder Vathorst, nu voorzitter van de OVF), Henk van den Broek (betrokken onder andere bij de start van Kattenbroek als directeur SCW; tegenwoordig onafhankelijk voorzitter van Vathorst Beheer, de private
aandeelhouders) en Edzo Bindels (directeur West 8, mede verantwoordelijk voor het Masterplan Vathorst uit 1997). Hij is als stedenbouwkundige nog steeds betrokken bij Vathorst, in het bijzonder bij de ontwikkeling van het gebied De Laak. Zijn bijdrage deze avond zal vooral gaan over de stedenbouwkundige opzet van het gebied De Laak: droom en werkelijkheid.

Informatie
Datum:    29 oktober, start om 20.00 uur.
Duur:      ongeveer 2 uur, afsluiting met een drankje.
Kosten:   deelname is gratis en er is plek voor maximaal 120 personen.
Adres:     i-Centrum Vathorst, Veenslagen 2, 3825 RV Amersfoort.

Voor meer informatie over activiteiten van OVF: www.historisch-amersfoort.nl

2019-11-05 (dinsdag); Amersfoort in beeld, Burchard Elias

   
Aanvang:  19.00 uur
Spreker:  Burchard Elias
Waar:  Gebouw Amicitia
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

Amersfoort in beeld, 7 eeuwen stadsgeschiedenis t.g.v publicatie boek.

 

De lezing begint om 19.00 uur met een korte rondleiding.

 

Max. 80 bezoekers

2019-11-28 (donderdag); Uitreiking Jaarboek

   
Aanvang:  17.00 uur
Spreker:  Diverse sprekers
Waar:  Joriskerk, Hof, Amersfoort
Toegang:  Alleen voor leden

 

Inhoudsopgave Jaarboek 2019:
- Cheyenne Wehren: De schilderijenverzameling van Simon van Walchren van Wadenoijen te Nimmerdor.
- Addy Schuurman: Politieke democratisering in Amersfoort rondom de invoering van het algemeen kiesrecht (ca. 1890-1930).
- Gerard Raven: De Oecumenische Raad van Kerken in Amersfoort (1954-1969).
- Marjan De Man: Gebroeders De Wilde, Amersfoortse beeldhouwers in de Gouden Bocht van Amsterdam.
- Jan H. Lodewijks: Wie waren de vier Joodse Amersfoortse gemeenteambtenaren die op
- 1 maart 1941 op Duits bevel zijn ontslagen?
- Hans Smit: Leescultuur in Amersfoort (1700-1900).
- Jaaroverzichten 2018 van de gemeentelijke diensten Monumentenzorg en Archeologie.
- Besprekingen van enkele recent verschenen boeken.

2020-01-21 (dinsdag); De 100-jarige Frisiawoningen en de planontwikkeling van het Bergkwartier.

   
Aanvang:  20.00 uur
Spreker:  Dick Haver Droeze
Waar:  Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Toegang:  OVF-leden gratis; niet leden € 5,00

 

Nadere informatie volgt.